Witajcie!
Ponieważ słodkości nigdy za wiele, mamy dla Was kolejny przepis na ciasteczka, które są idealne na podwieczorek. Nadają się również na przyjęcie dla dzieci, ponieważ są bardzo kolorowe i maluchy mogą pomóc w ich przygotowaniu. Ciastka są kruche i wprost rozpływają się w ustach. Przepis pochodzi z programu "Pyszne 25" i już niedługo pokażemy Wam kolejne wypieki z tego odcinka:) Lubicie takie łakocie?
Składniki (na ok. 40 sztuk):
150g cukru
300g mąki
1 jajko
150g miękkiego masła
100g drażetek typu m&m`s (możecie też użyć migdały, orzechy lub inne bakalie)
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Utrzyj masło z cukrem (pamiętaj, żeby masło było bardzo miękkie). W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
2. Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko, wyrób ciasto i włóż (owinięte w folię spożywczą) na 15 minut do zamrażalnika. W tym czasie wyłóż blachę papierem do pieczenia.
3. Wyjmij ciasto i formuj z niego małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układaj na blasze w ok 5 cm odstępach.
4. Spłaszcz delikatnie każde ciastko i ułóż na wierzchu po 2-3 drażetki.
5. Piecz przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 195ºC. Ciastka przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)
Nasze oceny:
Basia: Pychota:) Ciastka są wyśmienite i bardzo proste w przygotowaniu, a ich ozdabianie przyniesie wiele frajdy dzieciom. Moja ocena: 9/10.
Julka: Fajne kruche ciasteczka, idealne do herbaty. Moja ocena: 9/10.
świetnie i kolorowo - od razu buzia się śmieje.
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam ale mi się "rozpłynęły" w piekarniku chyba przez to że za malo byl nagrzany. Fajnie że mi o nich przypomniałaś; muszę zrobić powtórkę
OdpowiedzUsuń